
به گزارش ماین نیوز، بهروز رحمتی، مدیر امور سهام و سرمایهگذاری و مجامع شرکت ملی مس ایران به تشریح آخرین اقدامات فملی پرداخت.
مدیر سهام این شرکت بورسی در جریان این پرسش و پاسخ با اشاره به اینکه صادرات محصولات این فملی از اواخر بهمن ماه انجام خواهد شد، عنوان کرد: در مجموع در حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد از تولید شرکت باید صادر شود که عقب ماندگی صادرات از فروش داخلی به زودی جبران خواهد شد.
وی در ادامه این گفتوگو به راهاندازی پروژه اسید سرچشمه در اسفندماه اشاره کرد و گفت در عین حال پروژه اسید خاتون آباد نیز در نیمه دوم سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
مشروح این گفتوگو به شرح زیر است:
۱٫ میزان صادرات شرکت ملی مس تا این لحظه چقدر بوده است؟
میزان فروش به تفکیک صادرات و فروش داخلی در گزارش ۹ ماهه ذکر شده است. متاسفانه برنامه صادرات شرکت مقداری با وقفه همراه بوده که اخیرا قراردادهای صادراتی خوبی در دست تهیه است تا بزودی صادرات جدید شرکت از سر گرفته شود. کل صادرات در ۹ ماهه اول سال جاری ۱۵۲,۹۳۱ تن محصولات مختلف به ارزش ۱۸,۷۳۲ میلیارد ریال بوده که کاتد ۴۲,۴۷۶ تن، کنسانتره مس ۸۵,۶۳۱ تن، ته پاتیل ۲۴,۶۰۹ تن، اکسید مولیبدن ۲۱۵ تن است.
۲٫ برنامه شرکت در سال ۹۷ و۹۸ برای صادرات چیست؟
شرکت پس از تامین نیاز داخل، مازاد بر نیاز داخلی را صادرات خواهد کرد. صادرات حدود ۳٫۵ هزار میلیارد تومان موجودی کالا که طی حدود ۶ ماهه اخیر بدلیل نرخ گذاری ارز ۴۲۰۰ تومانی و ایجاد هجمه کاذب در تقاضای غیرواقعی داخلی شده بود و پس از برطرف شدن بخشی از اشکال(تغییر نرخ ارز به نیمایی) بدلیل مشکلات مرتبط با خروج از برجام با وقفه همراه بوده است، از اواخر بهمن ماه آغاز و به تدریج صادر خواهد شد. بنظر نمیرسد در صورت حسن تدبیر مشکلی در حوزه صادرات در سال آتی داشته باشیم. در مجموع در حدود ۴۰ تا ۵۰% تولید شرکت باید صادر شود که عقب ماندگی صادرات از فروش داخلی بزودی جبران خواهد شد.
۳٫ نرخ فروش صادراتی محصولات شرکت چقدر است؟
عموما نرخ فروش صادراتی شرکت همواره بالاتر از قیمتهای فروش داخلی بوده و در قراردادهای مختلف متفاوت است. مبنای فروش صادراتی بر اساس نرخ LME بعلاوه عددی بعنوان پرمیوم است، ولی در فروش داخلی متاسفانه LME منهای ۳درصد و منهای ۲ درصد هم برای LC چهار ماهه در حمایت از صنایع مصرف کننده داخلی است.
۴٫ کشورهای مقصد صادراتی کدام ها هستند؟
کشورهای چین، هند و ترکیه سه مقصد اصلی صادراتی هستند، ولی کشورهای دیگر منطقه و آسیای جنوب شرقی هم در لیست مشتریان صادراتی است.
۵٫ نرخ برق مصرفی شرکت چقدر است؟
قیمت هر کیلووات ساعت برق مصرفی شرکت در حدود ۷۵ تومان است. گاز در حدود ۱۳۵ تومان و آب ۵۰۰ تومان به ازای هر مترمکعب است.
۶٫ سیاست فروش ملی مس ایران در بورس کالا چیست و آیا تغییراتی دارد یا خیر؟
بورس کالا بعنوان شفاف ترین محل برای عرضه محصولات شرکت همواره مورد تاکید بوده است. بعد از برگشت وضعیت تعادل به بازار، تخفیفهای ۳ درصدی بر نرخ فروش و نرخ محاسبه سود LC چهارماه از ۱۲درصد به ۱۸ تا ۲۰ درصد انشااالله در زمان مناسب عملیاتی شود.
۷٫ پروژه احداث اسید سرچشمه و اسید خاتون آباد کی به بهره برداری می رسد؟
پروژه اسید سرچشمه احتمالا اسفندماه و اسید خاتون آباد نیمه دوم سال آینده راه اندازی میشود.
۸٫ چه زمانی از طرح جامع برق بهره برداری می شود؟
طرح جامع برق یک پروژه خاص نیست. وظیفه این طرح تامین پایدار برق پروژه ها بوده که جز طرحهایی است که مطابق برنامه پیشرفت داشته و راه اندازی نیروگاه سیکل ترکیبی سیرجان یکی از افتخارات شرکت در تامین پایدار برق مورد مصرف شرکت است.
۹٫ با توجه به پیش بینی کاهش رشد اقتصادی جهان در سال آینده، چشم انداز قیمت مس را چگونه ارزیابی می کنید؟
بررسی کلی روند قیمت جهانی مس طی حدود یک دهه اخیر بعد از وقوع بحران اقتصاد جهانی در سال ۲۰۰۸ نشان میدهد که قیمت جهانی مس بهعنوان تنها فلز استراتژیک و پرمصرف دنیا که نه تنها موفق به بازیابی رکوردهای قیمتی خود قبل از بحران اقتصاد جهانی (حدود ۹۰۰۰ دلار بر تن) شد، بلکه توانست رکورد بالاترین قیمت تاریخی جدیدی را در فوریه سال ۲۰۱۱ به میزان بیش از ۱۰۱۵۰ دلار نیز به ثبت برساند.
ثبت چنین رکورد قیمتی هرگز برای سایر فلزات مهم و پرمصرف مانند فولاد، آلومینیم، سرب، روی، نیکل، قلع و حتی برای فلزات گرانبها مانند طلا و نقره تکرار نشده و هرگز قیمت جهانی این فلزات به دوران شکوفایی خود در قبل از بحران اقتصاد جهانی بازنگشتند!
در ادامه، سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ بهخاطر عدم رشد اقتصادی مناسب دنیا به ویژه در اتحادیه اروپا و ژاپن بهعنوان دو اقتصاد مهم دنیا بعد از اقتصاد آمریکا و چین، قیمتهای جهانی فلزات ازجمله مس تعدیل شده و نهایتاً در سا ۲۰۱۵ به کمترین میزان خود از سال ۲۰۱۰ کاهش یافته و اعداد حدود ۴۳۰۰ دلار بر تن را تجربه کرده است. مجدداً با بهبود شرایط رشد اقتصادی در اکثر نقاط دنیا روند افزایشی قیمت جهانی مس از نوامبر سال ۲۰۱۶ آغاز و به حداکثر خود طی چند سال اخیر به میزان حدود ۷۳۰۰ دلار در اوایل ماه می سال ۲۰۱۸ (۱۸ خرداد ۱۳۹۷) افزایش یافت.
در عین حال، میانگین قیمت جهانی مس طی حدود ۱۱ ماهه (۱۶ اگوست ۲۰۱۷ لغایت ۹ جولای ۲۰۱۸) در محدود ۶۸۰۰ دلار با تلرانس قیمتی حدود ۴۰۰ دلار در نوسان بوده که در ادامه عمدتاً به دلیل دعوای تجاری بین آمریکا و سایر قدرتهای اقتصادی دنیا به ویژه چین و ایجاد نگرانی دنیا به دلیل تصمیمات غیرقابل پیشبینی و بعضاً مخرب رییس جمهور امریکا، قیمت جهانی مس به کانال ۶۱۰۰ دلاری و با تلرانس قیمتی حدود ۳۰۰ دلار هدایت شده که قیمت قابل قبول مذکور برای فلز مس طی ۷ ماهه گذشته در رنج مذکور تثبیت شده است.
در این شرایط پیشبینی میشود با وجود کاهش ۱۷ درصدی شاخص فلزات صنعتی بازار فلزات لندن در سال ۲۰۱۸ تحت تأثیر نگرانیهای اقتصاد کلان بویژه ادامهدار بودن جنگ تجاری آمریکا و چین، قیمت جهانی مس در سال ۲۰۱۹ با شیب ملایم مثبت و افزایشی باشد.
در این راستا بهدلیل تقاضای مناسب و پیشبینی کسری حدود ۶۴ هزار تنی عرضه مس در مقابل تقاضا برای سال ۲۰۱۹، نگرانی بزرگی برای قیمتهای جهانی مس در سال جاری میلادی وجود ندارد. در مقابل عمده عوامل بنیادین که کمک به افزایش قیمت جهانی مس خواهند داشت، تنها نگرانی عمده در این ارتباط، عدم تفاهم دولتهای امریکا و چین بر روی وضع تعرفه بر واردات کالاها و احتمال ادامه بودن نزاع تجاری بین دو کشور است که پیشبینی میشود این مهم نیز مثل همیشه و به ویژه تدبیر بزرگ و ارزشمند دولتمردان چین به مانند مدیریت بحران اقتصاد جهانی در سال ۲۰۰۸، با حسن تدبیر مجدد دولتمردان چین، تاثیر زیادهخواهیهای رییس جمهور امریکا نیز به حداقل رسیده و بزرگترین چالش فعلی رشد اقتصاد جهانی در مقطع کنونی نیز حل و فصل شود.
اهمیت حسن تدبیر دولتمردان چین از این منظر دارای جایگاه ویژه ای است که این کشور بهتنهایی حدود ۵۰ درصد از مصرف فولاد و فلزات پایه را در اختیار دارد و تدبیر این کشور میتواند گرهگشا باشد. بنابراین تنها مخاطرهای که قیمت مس و سایر فلزات اساسی را میتواند تا حدود تهدید کند، جنگ تجاری میان آمریکا و چین خواهد بود.
با این حال، در آخرین مذاکراتی که اخیراً در ماه ژانویه میان دو کشور صورت گرفت، توافقات اولیه و بسیار خوبی حاصل شد. همین امر سبب شد تا قیمت مس مجدداً به کانال ۶ هزار دلاری وارد و تثبیت شود. در مجموع روند جهانی قیمت مس برای سال ۲۰۱۹ نیز مثبت ارزیابی میشود.
۱۰٫ برنامه شرکت برای جبران کاهش مقدار فروش شرکت چیست؟
تمرکز جدی تر برصادرات مهمترین برنامه شرکت است که انشااالله بزودی اخبار خوبی در حوزه صادرات به گوش خواهد رسید.