پایگاه خبری معدن نیوز – کارشناس ارشد محیطزیست معدن گفت: آب رودخانه ارس چند سالی میشود که دیگر مثل گذشته صاف و زلال نیست و با خود انواع مواد شیمیایی و فاضلاب معادن ارمنستان را حمل میکند، آلودگی که تا سر سفره دریای خزر هم رسیده است.
مهرداد عظیمی در گفتوگو با پایگاه خبری معدن نیوز بیان کرد: این رودخانه پرآب و بزرگ در سالهای اخیر به شدت تهدید میشود، فاضلاب معادن ارمنستان به این رودخانه ریخته شده و اکوسیستم منطقه و این رودخانه به شدت تهدید میشود.
وی افزود: البته این وضعیت زمانی خطرناکتر میشود که بدانیم با افزایش دمای هوا و کاهش سطح رودخانه شاهد افزایش ورود پسابهای صنعتی و معدنی ارمنستان به این رودخانه هستیم، تا جایی که مرگ ماهیهای ارس در سالهای اخیر نسبت به گذشته چندین برابر شده است.
عظیمی اظهار کرد: این رود به دشت مغان و بخش وسیعی از مناطق شمال غربی ایران آبرسانی میکند و بدون شک همه این پسابها و فاضلابها را از طریق حل شدن در آب به نقاط مختلف کشور و شاید حتی از طریق ماهیها و یا سبزیجات و میوهها به سر سفرههای مردم نیز میبرد.
کارشناس ارشد محیطزیست معدن خاطر نشان کرد: بررسی میزان آلودگی رودخانه ارس و تاثیر آلودگیها بر دریای خزر نشان میدهد که باید مسئولان از طریق روابط بینالمللی این موضوع را پیگیری و از ورود فاضلاب معادن ارمنستان به رودخانه ارس جلوگیری کنند.
وی تصریح کرد: در این زمینه میتوان به پساب کارخانههای مس ارمنستان در جوار ارس و یا فاضلاب صنایعی مانند مولیبدن و طلا و دیگر فلزات اشاره کرد که وارد ارس میشوند. به گفته وی؛تخلیه زباله نیروگاههای برقی ارمنستان در ارس هم کاملا شیمیایی و خطرناک ارزیابی شده و حیات وحش و طبیعت ایران در این منطقه را تهدید میکند.
عظیمی تاکید کرد: میزان این فاضلابها به اندازهای زیاد است که با چشم هم میتوان متوجه وجود فاضلابهای کدر و روغنی در سطح آب شد. البته تعداد زیادی از جنازههای ماهیها هم در سطح آب شناور است و تعدادی نیز در ساحل آرام گرفتهاند و خوراک موجودات دیگر میشوند و زنجیروار آلودگیها را نشر میدهند.
وی گفت: این احتمال هم وجود دارد که تا چند وقت دیگر با افزایش ورود فاضلابهای کارخانجات و معادن ارمنستان به ارس، این رودخانه به دومین چالش بزرگ زیستمحیطی شمال غرب کشورمان بعد از دریاچه ارومیه تبدیل شود.