حمید صفری در گفتوگو با پایگاه خبری معدن نیوز بیان کرد: در واقع معدندار باید ضمن استفاده و سود بردن از باطلههای معدنی، فضای اشغال شده به وسیله انی باطلهها را کاهش دهد. اما در ایران برنامه از پیش تعیین شدهای برای باطلهها وجود ندارد.
وی افزود: زمانی که فعالیت معدنی آغاز و از آن بهرهبرداری شد از سوی منابع طبیعی و محیطزیست هشدارهایی به معدنکار داده میشود تا فکری برای باطلههای تولید شده، بکند و برنامهای برای جابهجایی یا نگهداری صحیح باطلههای معدنی تدوین کنند تا آسیبی به محیطزیست وارد نشود.
صفری خاطر نشان کرد: برای فعالیتهای معدنی استانداردهای مختلفی در زمینه «اچاسای» و «اییآیای» (بررسی اثرات زیستمحیطی) وجود دارد اما نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها این استانداردها رعایت نمیشود.
وی افزود: باید توجه داشت که تمام موادمعدنی در ابتدای امر از ارزش اقتصادی چندانی برخوردار نیستند و اگر بخواهند برای باطلههای معدنی برنامهریزی کنند سودی برای آنها بهدنبال ندارد. اما این موضوع درباره معادن همچون طلا و فلزات گرانبها صدق نمیکند.
این فعال معدنی اظهار کرد: بهرهبرداران این معادن، توان مالی لازم برای سرمایهگذاری در بخش اچاسای و ایمنی برای باطلههای معدن را دارند.
به گفته وی؛اگر به شکل خاصی به معادن نگاه کنیم، میبینیم معادنی همچون طلا و مس که اسیدشویی در آنها انجام میشود، استانداردهای خاصی برای باطله و سرباره آنها نیز تعریف شده و تنها نیاز است تا نگاه مدیریتی بر کنترل این باطلهها وجود داشته باشد و از ایجاد مخاطرات زیستمحیطی جلوگیری شود.
این کارشناس ارشد معدن اظهار کرد: امروزه مشکلات بسیاری در حوزه معدن و رعایت اصول ایمنی در بسیاری از بخشها وجود دارد و از آنجایی که ایران به سمت صنعتی شدن پیش میرود، باید برنامهریزی برای پیشرفت فعالیتهای معدنی خود در تمامی بخشها داشته باشد تا به همکاری مشترک با کشورهای خارجی دست یابد.
وی گفت: اروپاییها با کشورهایی که استانداردهای بینالمللی را در حوزه معدن و اچ اسای رعایت نکنند، همکاری نخواهند داشت. این در حالی است که در ایران، استانداردها از سوی معدنکاران رعایت نشده و تعداد محدودی از شرکتها برنامهریزی در این حوزه دارند.